Hotspot vraag

Met de hotspotvraag kun je op een visuele manier de kennis van de deelnemers testen. De deelnemers krijgen een foto te zien waarop ze het juiste gebied bij de bijbehorende vraag moeten selecteren. Zo kun je controleren of de deelnemers bijvoorbeeld objecten correct kunnen herkennen en plaatsen.

Een hotspotvraag met verschillende klikgebieden creëren
 

Een hotspotvraag werkt heel makkelijk. Je uploadt een afbeelding en legt daarin vast, welk gebied het correcte antwoord is en welke gebieden niet. Nieuwe gebieden kunnen worden gecreëerd met “+ Keuze toevoegen”. Bestaande velden kunnen worden bewerkt door erop te klikken. Door de rand van de velden te verschuiven kun je de grootte aanpassen.

Hotspotvragen worden automatisch beoordeeld en zijn daardoor voor de trainer niet bewerkelijk.

Hoe werken Hotspotvragen?

Voor hotspotvragen kan elke afbeelding worden geüpload.
Vervolgens bepaal je het correcte gebied waarin het juiste plaatje te zien is.

In de testvraag vraag je de deelnemer om op het juiste plaatje in de totale afbeelding te klikken. Als de deelnemer op het correcte gebied klikt, wordt positieve feedback gegeven, zoals: “Correct, dit is de laptop”.
 

Correcte en foute gebieden

Naast het “correcte” gebied kun je ook “foute” gebieden definiëren. Ongemarkeerde gebieden zijn qua programmalogica hetzelfde als gebieden die als fout zijn gemarkeerd, behalve dat ze geen andere feedback hebben dan “helaas”.
Als je meer betekenisvolle feedback wilt geven, kun je dit in de rode – dus als “fout” gemarkeerde – gebieden invoeren.

Net als bij de andere vraagsoorten kun je bij de hotspotvraag instellen hoeveel pogingen deelnemers mogen doen om de vraag te beantwoorden.

Tip: Wissel de vraagsoorten binnen de cursus af. Dit maakt het interessanter voor de cursisten en spreekt verschillende soorten cursisten aan. Door het soort vragen te variëren als tekst of beeldbestand wordt rekening gehouden met de verschillen in hoe mensen leren. Zo wordt dus elke gebruiker meegenomen.