Optimaliseren video's

Situatie

Originele video's zijn normaal gesproken zwaar en kunnen geoptimaliseerd worden om soepeler afgespeeld te kunnen worden op verschillende systemen en om disk ruimte te besparen.

Indien je geen professionele encoding software gebruikt (Adobe Media Encoder etc.), raden we het open source software programma  "Handbrake" aan welke gratis beschikbaar is: https://handbrake.fr/.
Zoals altijd kunnen we geen verantwoordelijkheid nemen voor websites/content of tools van derden.

Genoemde optie is slechts een mogelijkheid. Er zijn zeker meerdere goede (gratis) software programma's beschikbaar voor dit doel.

Bepaal de juiste video instellingen

Om een beeld te krijgen van de originele video is het aanbevolen om de bestaande instellingen van de video te bekijken:

Windows: Klik met de rechtermuisknop op het videobestand, kies vervolgens Eigenschappen en dan Details.

MacOS: Klik met de rechtermuisknop op het videobestand en dan op Informatie.

Vervolgens kun je de waarden vergelijken met de optimale waarden en, indien nodig, de video opnieuw coderen om diskruimte te besparen en te zorgen voor optimale afspeelbaarheid:

Optimale instellingen voor videos

1. Codec
Selecteer de juiste codec. Aangezien de meeste browsers dit format ondersteunen, adviseren we de video altijd te exporteren als : MP4/H.264

2. Resolutie
De video's zouden moeten werken desktop PCs, tablets en telefoons. Ze zouden responsive moeten zijn en er tegelijkertijd goed uit moeten zien. 1080p is aanbevolen: 1920 x 1080 pixels / web optimized

3. Bitrate

• Als het een korte video betreft: 3 - 8 megabits per seconde
  • Voor lange video's (30 min en meer) zou de bitrate tussen 1 - 3 megabits per seconde moeten zijn.

Onze tip: Voor statische video's (bijvoorbeeld: PowerPoint schermen met audio) kun je proberen of 1 megabit voldoende is. Indien nodig kun je de bit rate verhogen.

4. Frame rate (frames per seconde):

• Statische videos: 25 - 30 frames per seconde.
  • Indien er veel beweging in de video zit: 60 frames per seconde